Ook sociale huurwoningen verhuren via Airbnb

Volgens de Amsterdamse burgemeester hebben ook hier de huurders van sociale huurwoningen de lasten maar niet de lusten van het toenemende toerisme in Amsterdam. Hij refereerde hiermee naar de problemen in Barcelona met de grote hoeveelheid toerisme en dat de inwoners daar weinig van terug zien. Volgens Van der Laan komen ook in Amsterdam de inkomsten vooral in een bepaalde hoek terecht.

Huiseigenaren en verhuurders in de vrije sector mogen hun woning verhuren via Airbnb, maar sociale huurders niet. En als ze dat toch doen, kan hun woning ontzegd worden. “Het zou niet gek zijn sociale huurders ook te laten profiteren van Airbnb. Heel gereguleerd, waardoor het handhaafbaar is.” zegt Van der Laan. Er zijn nog geen concrete plannen, maar hij is er wel mee bezig.

Amsterdam aantrekkelijk voor toerisme

Amsterdam is een aantrekkelijke stad en daar mogen we trots op zijn, maar het mag niet ondergaan aan zijn eigen succes. Van der Laan noemt zichzelf een ‘anticyclische burgemeester’: gas geven als de economie slecht gaat, maar als het goed gaat ook minder daarin te investeren. Zo gaat hij niet meer naar seminars om toerisme in Amsterdam te stimuleren. Ook wijst hij naar het verbod op de bierfiets. “De stad is een evenwichtig orgaan, die er niet alleen is voor de bezoekers, maar vooral voor de mensen die hier wonen. Hierbij kunnen wij als stadsbestuur een beetje bijsturen, soms door radicaal te zijn, soms door accenten te verleggen. Laatst kwam iemand met het idee om gondels te laten varen door de Amsterdamse grachten. Dat is van een ultieme smakeloosheid. Zo’n persoon moet wat mij betreft de stad uit worden gejaagd.”

Bron: Parool

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *