Sociale huurwoning verhuren via Airbnb in Amsterdam

Heb je een sociale huurwoning dan mag je die meestal niet verhuren via Airbnb. Jammer en ook een beetje vreemd eigenlijk. De reden dat je een sociale huurwoning niet mag verhuren via Airbnb, is omdat je subsidie krijgt op de woning en daarom zou het niet eerlijk zijn om daar dan winst op te maken. Maar sociale huurwoningen worden juist gesubsidieerd omdat de bewoner een lager inkomen heeft en daarom moeite heeft een volledige huur op te brengen. Juist die groep zou juist gebaad zijn bij een extra inkomen. Gelukkig komt daar misschien binnenkort verandering in en kun je ook je sociale huurwoning via Airbnb verhuren.

Studentenwoningen in Amsterdam op Airbnb

Ook directievoorzitter Leon Bobbe van Woonstichting De Key vindt het vreemd dat je sociale huurders niet mogen verhuren via Airbnb. Het bedrijf wil in Amsterdam testen met het toestaan om sociale huurwoningen te verhuren via de short-stay aanbieder. Eerste instantie gaat het alleen om Amsterdamse studentenwoningen die maximaal 30 dagen per jaar via Airbnb verhuurd mogen worden.

Woonstichting  De Key is van plan om deze proef eind van dit jaar in te laten gaan en hoopt dat alles voorspoedig zal verlopen.

‘We willen gewoon een proef gaan doen; een proef waar onze huurdersorganisatie positief tegenover staat. In studentencomplexen kun je greep houden op wat er gebeurt, want dat zijn gecontroleerde omgevingen. En het is een proef, hè, onze woningen zullen niet onmiddellijk worden overstroomd door toeristen. We doen het stapje voor stapje en in nauw overleg met de bewoners’, aldus Bobbe.

Veel kritiek tegen toeristenverhuur bij sociale huurwoningen

Een eerste stap in de goede richting. Als het verhuren van de studentenwoningen en succes is, wordt het hopelijk ook toegestaan om de andere sociale huurwoningen via Airbnb te verhuren. De burgemeester van Amsterdam geeft ook aan dat het ter discussie gesteld moet worden. Laten we hopen dat ook de sociale huurwoningen buiten Amsterdam daarna volgen en dat andere woningbouworganisaties hier een voorbeeld aan nemen. Maar helaas zijn we in Nederland nog niet zo ver:

Volgens Egbert de Vries, directeur van de vereniging van Amsterdamse woningcorporaties (AFWC) krijgt de oproep van burgemeester Van der Laan geen navolging. “Ik zie geen zieligheid voor sociale huurders omdat zij niet profiteren van toerisme. Ze profiteren al door hun betaalbare huur.”

Ook Corporatie Stadsgenoot voelt er niks voor. Het verbod op Airbnb voor sociale huurwoningen is een principieel punt en woordvoerder Pim de Ruiter zegt dat de corporatie zich daaraan vasthoudt.

De gemeenteraad steunt Van der Laan niet. Linkse partijen zoals SP, GroenLinks en PvdA begrijpen dat het voor sociale huurders vervelend is dat ze alleen de lasten dragen van toerisme en er niet van mee kunnen profiteren, maar vinden de tijd nog niet rijp voor opheffing van het verbod.

De liberale partijen zoals D66 en VVD zijn juist principieel tegen Airbnb bij sociale huurwoningen, vanwege de subsidies die ze krijgen. Ze vinden het vreemd dat mensen met gesubsidieerde woningen daaraan geld kunnen verdienen.

Gemeente Amsterdam wil de test van De Key tegenhouden. ‘Er is ons veel aan gelegen om te om te zorgen dat dit niet gebeurt’, aldus de woordvoerder van wethouder Laurens Ivens (Wonen, SP). Volgens de wethouder is het strikte Airbnb-verbod dat alle Amsterdamse coöperaties nu nog hanteren, de enige manier om de stormachtige groei van vakantieverhuur ‘nog wat in bedwang te houden.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *