Airbnb wil informatie delen met Amsterdam

Amsterdam is een van de 10 steden die samenwerken om gezamenlijk vaste regels voor Airbnb te maken. Amsterdam is een voorloper in samenwerking met Airbnb. Zo wordt sinds 2014 de toeristenbelasting automatisch betaald en zijn Airbnb en Amsterdam gezamenlijk bezig om de illegale verhuur tegen te gaan. Amsterdam is al een tijdje bezig om controle te krijgen over het tijdelijke verhuur via Airbnb en heeft Airbnb meerdere malen gevraagd om gegevens te delen. Airbnb heeft altijd aangegeven dat ze de privacy van hun klanten beschermen, maar geeft op hun blog toch aan geanonimiseerde gegevens met Amsterdam te willen delen.

Airbnb en Amsterdam werken samen tegen illegale verhuur

Airbnb en Amsterdam zijn in gesprek over het bestrijden van illegale verhuur en wil de gemeente helpen om te achterhalen welke eigenaren hun woning meer dan 60 nachten verhuren. Je mag in Amsterdam maximaal 60 nachten per jaar je woning verhuren via tijdelijke verhuur. Gedetailleerde informatie zou de gemeente helpen om misbruik op te sporen, maar Airbnb geeft aan dat de privacy van hun klanten dan wordt geschonden. Een oplossing zou zijn om geanonimiseerde informatie te delen. Maar hoe dit het probleem zou kunnen bestrijden, is niet duidelijk.

Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst gaf al eerder aan dat er door een meldplicht voor Airbnb een beperking komt op de gastvrijheidseconomie. Hij onderzoekt of de wetswijziging ervoor kan zorgen dat de data beschikbaar komt en gaf aan dat dit alleen voor controle toeristenbelasting mag worden gebruikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *