Teller op Airbnb blokt advertenties na 60 nachten

Het is al een tijd een grote wens van Amsterdam om een teller op de website van Airbnb te krijgen die advertenties blokkeert als ze over het maximum van 60 nachten per jaar gaan. Hierdoor is het niet meer mogelijk om woningen langer te verhuren en hiermee hoopt Amsterdam de huisjesmelkers te dwarsbomen. Airbnb en Amsterdam zijn hierover al een tijd in discussie, maar tot op heden wilde Airbnb niet meewerken. Nu hebben ze, mede door de druk van andere steden, toch toegegeven.

Teller al vanaf 1 januari

Airbnb heeft ook aangegeven om actiever op de 60 nachten grens te controleren. Het bedrijf heeft een half jaar gekregen om hier een technologie voor te ontwikkelen. Ondanks dat Airbnb een half jaar de tijd heeft, wil het bedrijf al vanaf 1 januari een teller op de site plaatsen, die bij 50 dagen aangeeft dat je het maximum bijna bereikt hebt. Waarschijnlijk kun je na 60 nachten geen nieuwe boekingen meer accepteren en mogelijk wordt de advertentie dan ook tijdelijk van de site gehaald.

Airbnb deelt informatie bij overlast

Amsterdam had al in 2014 een maximum van 60 nachten ingevoerd, maar doordat Airbnb geen persoonsgegevens af wilde staan, was dat erg lastig te controleren. Met de nieuwe afspraken tussen Amsterdam en Airbnb, moet dat verleden tijd worden. Naast een teller en een begrenzer, gaat Airbnb onder voorwaarden ook informatie delen met Amsterdam. Echter alleen als de gemeente een bestuursrechtelijk onderzoek is gestart. Als dat niet het geval is, beroept het bedrijf zich op de privacyregels.

Samenwerken om overlast tegen te gaan

Met de nieuwe afspraken hoopt de gemeente overlast tegen te gaan en is blij met de samenwerking met het bedrijf. Om het overlast transparanter te krijgen, gaat de hoofdstad ook de ‘neighbour tool’ actiever promoten. Hiermee kunnen buren klagen als ze overlast hebben van tijdelijke verhuur. Tevens komt er een meldpunt voor illegale hotels. Airbnb en Amsterdam gaan samen een campagne opzetten om de lokale spelregels onder de aandacht te brengen.

Aanhouder wint

Wethouder Ivens (wonen) is blij met de nieuwe samenwerking met Airbnb. Ondanks kritiek van andere steden, bleef Ivens vasthouden aan een deal met het bedrijf. Hij gaf geen voorkeur aan boetes bij schending, zoals vele andere steden en koos toch om te blijven onderhandelen over concessies. En dat is uiteindelijk toch gelukt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *