3 miljard verdiend via Airbnb

Airbnb in Amsterdam is big business. In 2015 werd 5,5 miljoen euro toeristenbelasting betaalt, wat betekent dat de totale opbrengsten 110 miljoen zijn geweest (toeristenbelasting in Amsterdam is 5%). In Europa is de totale omzet zelfs ruim 3 miljard dollar, ofwel 2,7 miljard euro.

Nathan Blecharcyk, mede-oprichter en technisch directeur liet dinsdag tijdens Startup Fest Europe in Amsterdam weten dat verhuurders vorig jaar ruim 3 miljard dollar hebben verdiend. Het bedrijf bestaat nu 8 jaar en inmiddels zijn er meer dan 2 miljoen huizen beschikbaar in 191 landen, waarvan de helft in Europa staat.  

Airbnb goed voor je portemonnee en milieu

Naar onderzoek blijkt dat Airbnb niet alleen goedkoper is dan reguliere hotels, maar ook energiezuiniger. Een overnachting via Airbnb zorgt voor 78% minder energieverbruik en 48% minder watergebruik vergeleken bij een hotelovernachting, aldus Blecharcyk. Het is dus niet alleen positief voor je portemonnee.

Er zijn verschillende overheden die vraagtekens zetten bij Airbnb en zeggen dat het de huizenprijzen omhoog drijft, zorgt voor overlast en de hotelindustrie doet krimpen. Toch zijn er ook steden die er beter mee omgaan. Zo werken Airbnb en Amsterdam samen en int Airbnb de toeristenbelasting voor Amsterdam. Blecharcyk noemt Amsterdam daarom ook een voorbeeldstad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *