575.000 toeristen via Airbnb in Amsterdam

2015 was een goed jaar voor Amsterdamse Airbnb hosts. Bijna 600.00 mensen bezochten via Airbnb Amsterdam. Het is een succesvolle formule en levert veel op, voor zowel de huiseigenaren als voor de stad Amsterdam. Uiteraard zijn er altijd mensen die kritisch naar een trend of ontwikkeling kijken. Zo zeggen ze dat door Airbnb de stad vol raakt en het de prijzen van de huizen daardoor duurder worden. Maar is dat zo? Hoe kan een organisatie zoveel effect veroorzaken? Want Airbnb zorgt voor veel toeristen in Amsterdam, maar het totale toerisme in Amsterdam is veel groter.

Airbnb in Amsterdam in cijfers

Het is niet gebruikelijk dat Airbnb cijfers deelt, maar onlangs deed het bedrijf dat wel. Geen specifieke cijfers, maar globale cijfers over de huurders en verhuurders in Amsterdam.

In 2015 werden 14.200 appartementen via Airbnb in Amsterdam aangeboden. dat zorgde voor 2 miljoen overnachtingen bij particulieren gedurende gemiddeld 3,3 nacht. Qua hotelkamers telde Amsterdam in 2015 29.000 kamers met 64.000 bedden.

Volgens Airbnb worden de appartementen in Amsterdam gemiddeld 28 verhuurd, wat dan de verhuurders ongeveer 3800 euro per jaar oplevert. Wat dan alleen vreemd is, is dat Airbnb aan Amsterdam 5,5 miljoen toeristenbelasting heeft afgedragen, wat 5% van het totaal bedrag is. De totale inkomsten zijn dus 110 miljoen en als je dat door 14.200 deelt, kom je op 7700 euro per jaar uit.

Het is dus nog niet precies duidelijk hoeveel Airbnb in Amsterdam oplevert, maar dat het lucratief is, is duidelijk. Wethouder Laurens Ivens zou van Airbnb graag de adressen van de verhuurders ontvangen en dit naast hun eigen data leggen, maar de gemeente krijgt de adressen niet.

Airbnb vaak beter dan reguliere hotels

Via Airbnb huur je een appartement bij een particulier en niet een ‘professionele’ instelling. Een hotel verdient zijn geld aan toerisme, je zou daarom verwachten dat een hotel meer biedt aan hun gasten dan een particulier. Toch lijkt het niet het geval. Bijna een derde van de Airbnb-gasten zeggen zonder Airbnb niet naar Amsterdam zouden zijn gekomen en 78% zegt dat ze door Airbnb eerder terug zullen komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *