Plannen voor meldplicht Airbnb in Amsterdam

Amsterdam is al een tijd bezig om illegale verhuur tegen te gaan. Doordat Airbnb zo’n grote opmars had, heeft de gemeente de dienst in 2013 verboden, maar in 2014 kwamen ze daarop terug. Wel zijn er een aantal regels ingesteld, zoals een maximale verhuurperiode van 60 dagen per jaar. Een meldplicht voor verhuur zou de gemeente moeten helpen om illegale verhuur tegen te gaan.

Amsterdam wil controle toeristenbelasting

Amsterdam en Airbnb hebben al een overeenkomst dat Airbnb de toeristenbelasting voor de gemeente int. Vanwege de privacyregels kan Airbnb geen gegevens delen over de gebruikers aan de overheid overhandigen. Hierdoor kan gemeente Amsterdam niet goed controleren of er voldoende belasting wordt afgedragen en of mensen hun woning langer dan 60 dagen verhuren. Om deze reden wil wethouder Laurens dat er een meldplicht komt voor het verhuur via Airbnb.

Twijfels over de maatregel

Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst geeft aan dat er door een meldplicht een beperking komt op de gastvrijheidseconomie. Om deze reden wil hij eerst overleggen met de gemeente voor de maatregel zal worden ingevoerd. Hij zegt te onderzoeken of de wetswijziging zorgt dat de data beschikbaar wordt. De gegevens zouden dan echter wel alleen voor controle op toeristenbelasting mogen worden gebruikt.

One thought on “Plannen voor meldplicht Airbnb in Amsterdam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *