Hoe Tegenlicht Airbnb uitlicht in vogelvlucht

Afgelopen zondag was er een interessante uitzending van Tegenlicht over Airbnb. Het programma met titel ‘Slapend rijk’ liet het leven met Airbnb in Amsterdam zien en hoe de Amsterdammers ermee omgaan. Eergister was er een meet up bij Pakhuis De Zwijger. Aan de opkomst zag je dat Airbnb echt leeft onder de Amsterdamse bevolking. Een mix tussen voorstanders en tegenstanders, een goede sfeer, interessante vragen, heldere antwoorden en veel wijsheden die werden gedeeld. Een innoverende avond waar je veel van kan leren. Ik neem je in vogelvlucht mee door de avond.

Slapend rijk in Pakhuis De Zwijger

Het is tien voor acht op woensdagavond. Pakhuis De Zwijger stroomt langzaam vol. Het geroezemoes wordt steeds heftiger, klinkende glazen en lachende mensen. Ondanks dat het onderwerp ‘Airbnb in Amsterdam’ volgens de uitzending bij veel mensen een gevoelig onderwerp is, hangt er een goede sfeer. Bart Krull stapt het podium op, test de microfoon en de zaal wordt stil. Iedereen kijkt aandachtig naar wat komen gaat, er valt ergens een glas om. Bart heet iedereen welkom, legt uit wat de avond gaat brengen, stelt vragen aan mensen uit het publiek en nodigt Sabine Lubbe Bakker, de regisseur van ‘Slapend rijk’ uit op het podium die vertelt over de uitzending en haar visie. Ze legt uit dat ze een samenvatting wilde maken van wat Airbnb doet met de Amsterdammers. Er is niet alleen gefocust op de negatieve kant, maar er wordt gekeken naar verschillende kanten van de dienst en de welke uitwerking het heeft. Een programma over Airbnb in Amsterdam: blije toeristen, grove misbruikers, perfecte gastheren, slachtoffers en verklikkers.

Een avond vol emoties

Na Sabine kwam Stephen Hodes het podium op. Hij droeg een stuk voor over de doom en droomscenario’s van Airbnb in Amsterdam. Stephen is toerisme-expert bij LAgroup. Hij vertelt met veel humor, maar zegt rake dingen. Je merkt dat het publiek er enerzijds stil van wordt, maar zich ook weer laat vermaken door de komische toon. Hij toont afbeeldingen die een duidelijk beeld geven hoe het toerisme is gegroeid en nog verder gaat groeien, hoe Airbnb het toerisme door de hele stad verspreidt en wat de verhouding tussen bewoners en toerisme is geworden. Hij geeft zijn visie over hoe ‘ons’ Amsterdam zich gaat ontwikkelen als we wel en niet ingrijpen.

Daarna praat hoogleraar Innovation Studies Koen Frenken (Universiteit Utrecht) over de impact die bedrijven als Airbnb kunnen hebben op de ongelijkheid en macht in een stad als Amsterdam. Wethouder Laurens Ivens (Gemeente Amsterdam) heeft het over de onderhandelingen tussen de gemeente en Airbnb. Hierin komt ook naar boven dat Airbnb geen gegevens wil delen van haar gasten, maar Amsterdam die graag zou hebben. Hij krijgt meerdere malen opmerkingen zoals “Als Airbnb niet meewerkt, gewoon verbieden!”, waarop hij telkens rustig weer uitlegt dat Amsterdam een dienst als Airbnb niet kan verbieden, dat het rijk dat moet doen.

Vervolgens vertellen Nel de Jager (lid bewonersplatforms Haarlemmerbuurt) en Marnix Bolkestein (Hoofd handhaving, Gemeente Amsterdam) over hoe Amsterdam de illegale hotels aanpakt en deelt Janny Alberts (Directeur NV Zeedijk) haar ervaringen over de strijd van ondernemers tegen de oprukkende mono-cultuur in de stad

Een avond van 2 uur in 1 zin

Tijdens de avond is er veel ruimte voor het publiek om vragen te stellen en opmerkingen te maken. Hier wordt gretig gebruik van gemaakt. Op het grote scherm is een Twitter stream die berichten met de hashtag #tegenlicht toont. Het is grappig om te zien hoe mensen op elkaar reageren als er een opmerking wordt gemaakt. Hierdoor praten mensen in de zaal met mensen die de avond vanaf een computerscherm volgen. Iemand post een blog over waarom Airbnb een aanwinst voor de stad is en nog geen minuut later volgt een blog waarom het de hel is, PVDA lid Marjolein Moor staat op, maakt een opmerking en wordt versterkt met nog 5 Tweets van partijleden en Toen een mevrouw aangaf dat 75% van Airbnb in Amsterdam het verhuur van een lege kamer in een huis was, kon ik het natuurlijk niet laten op ons blog met cijfers hoe gasten Airbnb gebruiken te posten.

Ik vond het schrikbarend dat veel mensen dingen riepen, terwijl ze er zelf helemaal niet zoveel verstand van hebben. Er werden soms beweringen de zaal in geroepen die helemaal niet klopte. Gelukkig werd dat vaak snel hersteld door andere bezoekers die dat wel wisten. Je merkte dat de sfeer langzaamaan wat grimmiger werd toen belangrijke vraagstukken of zorgen die mensen hebben, niet goed weggenomen kon worden. De reacties werden ook iets feller, maar de toon bleef serieus en respectvol. Wat eigenlijk de kern van de hele avond is en wat centraal bij de mensen staat is: Het probleem van Airbnb in Amsterdam wordt eigenlijk vooral veroorzaakt door illegale Airbnb hotels die non-stop worden verhuurd en dat de stadsbewoners vinden dat er meer handhaving moet zijn.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *