Nooit een huurwoning betalen via Airbnb

Je bent op zoek naar een (tijdelijke) huurwoning in Amsterdam en vindt een hele mooie woning, op een mooie locatie voor een lage prijs. Mazzeltje denk je. De verhuurder zegt dat de betaling via Airbnb zal verlopen, vanwege veiligheid, betrouwbaarheid of een andere interessant klinkende verklaring. Trap hier niet in, Airbnb is een platform voor toeristenverhuur en niet een betalingssysteem voor (tijdelijke) verhuur van woningen.

Zelf niet aanwezig en betaling via derde partij…

We worden steeds vaker gebeld door mensen die een woning hebben gevonden en de verhuurder aangeeft dat de betaling via Airbnb zal verlopen. Vaak in combinatie dat iemand van Airbnb of een Airbnb sleutelbedrijf de bezichtiging/sleuteloverdracht zal doen. Grote kans dat de verhuurder je zegt dat hij zelf in het buitenland woont en het dus niet zelf kan doen en dat hij Airbnb gebruikt omdat het betrouwbaar is.

Klinkt bovenstaande bekend in de oren? Wees hier voorzichtig mee. Eigenlijk moet je al twijfels krijgen als een woning voor die prijs wordt aangeboden (meestal zijn het hele goedkope woningen op mooie locaties). Zeker als de verhuurder dan met vaag verhaal komt dat hij zelf niet sleuteloverdracht kan doen en dat betaling via Airbnb gaat, weet je eigenlijk wel dat het niet in de haak zit. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het meestal ook te mooi om waar te zijn. Luister naar je gevoel bij zoiets belangrijks. Voor je met je spullen voor de deur staat, een oud dametje open doet en je schaapachtig aankijkt, terwijl manlief net in slaap is gesukkeld in de schommelstoel.

Waarom het onlogisch is om Airbnb te gebruiken?

Veel mensen kennen Airbnb wel van naam, zeker in Amsterdam. Het is iets met verhuur van woningen, dus klinkt niet heel vreemd en eigenlijk wel betrouwbaar. En een verhaal over veiligheid en verzekering via Airbnb, maakt het nog mooier. Maar toch is het heel onlogisch om Airbnb hiervoor te gebruiken.

Airbnb is een platform waar mensen hun woning aan kunnen bieden voor toeristenverhuur. Toeristenverhuur, dus niet tijdelijke verhuur of long term rental. Airbnb verdient aan het verhuren aan toeristen. Voor een toeristen verblijf, wordt relatief veel meer betaalt per nacht dan voor long term rental. Ze kunnen dan ook een hogere fee vragen voor een boeking. Dat doen ze ook. Als je een betaling via Airbnb laat verlopen, vragen ze daar gemiddeld bijna 20% voor. Waarom zou je een bedrijf gebruiken voor een betaling dat 20% van je inkomsten inneemt? Dat is totaal niet logisch. Er zijn andere oplossingen die veel voordeliger zijn.

Airbnb site nagemaakt

Gehaaide “verhuurders” gaan zelfs nog een stap verder. Ze maken een site die lijkt op de site van Airbnb en sturen je via een link naar die pagina. Ze bieden de woning dan aan op een verhuursite en in het contact krijg je een link die lijkt op Airbnb. Als je snel kijkt, zie je het verschil niet. De betaling gaat via die site en 3 maal raden bij wie het terecht komt…

Tips voor het huren van een Airbnb woning:

  1. Log in op de site van Airbnb: Airbnb.nl en zoek via het zoekvenster een woning. Zo weet je zeker dat het via Airbnb verloopt
  2. Krijg je een link van iemand, controleer de link dan op echtheid. Het hoofddomeinnaam van Airbnb is Airbnb.nl of Airbnb.com, pas na .nl of .com, komen extra toevoegingen. Nooit daarvoor. Dus www.airbnb.nl/rooms/16854501, niet www.airbnb-rooms.com/16854501 of iets dergelijks.
  3. Communiceer altijd via het platform. Krijg je een mail dat lijkt via Airbnb te komen, antwoord dan alleen als je al eerder via de Airbnb site hebt gecommuniceerd en je zeker weet dat het betrouwbaar is. Is dat niet het geval, log dan gewoon in op de Airbnb site, het bericht zou dan in je inbox moeten staan. Tip: berichten die via Airbnb doorgestuurd worden naar je mail, bevatten altijd alleen het laatste gestuurde bericht van de verhuurder. Zie je in de mail ook de geschiedenis van het gesprek, dan is het niet van Airbnb.
  4. Betaal altijd via Airbnb, nooit buiten om. Maak ook geen afspraken buiten Airbnb om. Hoe de communicatie en betalingen allemaal via de site of de app. Zelfs als het een boeking is dat echt via de site is verlopen, betaal dan nooit buiten de site om, om bijvoorbeeld kosten te besparen. Zelfs als alles goed gaat en de woning is inderdaad beschikbaar als je aankomt, dan ben je niet verzekerd en heb je geen ppot om op te staan als er wel iets gebeurt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *