Airbnb en regels in Amsterdam

Het is de laatste vrijdag van de maand mei, voor vele het moment dat het vakantiegeld binnenkomt. Dit is ook het moment dat veel mensen vakanties gaan boeken. Heb jij je vakantie al geboekt, of ga je dit binnenkort doen? Uiteraard verdienen wij met alle plezier jouw vakantie (deels) terug met het verhuur van je woning. Laat ons weten wanneer je vertrekt en terug komt dan maken wij jouw woning beschikbaar voor gasten die Amsterdam willen verkennen. Weten wat jouw woning op gaat leveren? Vraag een waardeaanvraag aan.

Er is veel veranderd qua regels, wat betekent dat voor mij?

Amsterdam is druk bezig met de regelgeving voor toeristenverhuur. Het komt ook vaak in het nieuws. Maar heeft dat consequenties voor jou? Er verandert inderdaad veel, maar eigenlijk valt het allemaal mee en voor de meeste maakt het vrijwel geen verschil.

Meldingsplicht

Een van de regels die toegevoegd is, is de meldingsplicht in Amsterdam. Verhuur je jouw woning aan toeristen, dan dien je dit vooraf te melden aan de gemeente. Dit dien je als hoofdbewoner zelf te doen via jouw DigiD. Je geeft op de website de aankomst- en vertrekdata door voordat de gasten arriveren. Het is een klein klusje en met de link zo gebeurd. Je kunt natuurlijk ook de periode opgeven dat je weg bent, echter geldt dan de gehele periode als verhuurd. Hierdoor worden de nachten dat de ruimte niet is verhuurd (bijvoorbeeld als er een dag tussen vertrek en aankomst nieuwe gasten zit) wel meegerekend voor het maximum aantal nachten.

Maximaal 60 of 30 nachten?

Er wordt veel gesproken over het verlagen van het maximaal aantal nachten in Amsterdam naar 30 nachten in plaats van de huidige 60 per jaar. Dit is echter nog niet doorgevoerd en dus ook niet van toepassing. Ze zijn van plan om dit ergens in de loop van 2019 door te voeren, maar er is nog veel onduidelijk over. Voorlopig en sowieso dit jaar geldt nog steeds een maximum van 60 nachten. Het maximum wordt gereset op 1 januari. Vanaf dan, begin je dus weer met een schone lei en kun je weer 60 nachten verhuren.

Je hoeft niet zelf bij te houden of je aan de 60 nachten zit. Airbnb houdt dit duidelijk bij en zorgt dat gasten niet meer dan 60 nachten kunnen boeken. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je over de grens gaat.

Toeristenbelasting

Airbnb en Amsterdam en een samenwerking wat betreft de toeristenbelasting. Wat betekent dat de toeristenbelasting automatisch betaald wordt. Je hoeft hier zelf dus niks voor te doen. Airbnb draagt zorg dat de toeristenbelasting bij Gemeente Amsterdam komt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *