Airbnb moet voldoen aan Europese consumentenwetgeving

De Europese Commissie heeft bepaald dat het bedrijf Airbnb haar verhuurvoorwaarden moet aanpassen naar de Europese normen. Hiervoor krijgt het platform tot eind augustus de tijd.

Heldere spelregels bij toeristenverhuur

Volgens  EU-commissaris Vera Jourova (Consumentenrechten) moeten de spelregels bij toeristenverhuur eerlijk en duidelijk zijn. Het online aanbod is enorm gegroeid en wordt steeds populairder, daarom is het belangrijk dat huurders weten wat hun rechten en plichten zijn. “Consumenten moeten moeiteloos begrijpen voor welke diensten ze betalen en hebben recht op eerlijke spelregels.” Als het bedrijf volgens Jourova niet voldoende aanpast, dan wil ze samen met de nationale consumentenautoriteiten maatregelen treffen.

Aanpassingen in prijs en annuleringen

De manier hoe Airbnb huurwoningen presenteert is niet volgens de Europese consumentenwetgeving, aldus de Europese Commissie. De huurder in spe moet al direct bij de eerste klik kunnen zien wat de totale prijs van de verblijfplaats wordt en dit is nog niet het geval. Extra kosten worden bijvoorbeeld later toegevoegd, waardoor de accommodatie interessanter lijkt dan uiteindelijk het geval.

Ook de annuleringsvoorwaarden en vergoedingen dienen helder en duidelijk gecommuniceerd te worden, zodat de huurder weet waar hij of zij aan toe is en niet voor verrassingen komt.

Particulier of bedrijf?

Naast de zichtbaarheid van prijs en annuleringsvoorwaarde wil de commissie ook dat het voor de huurders duidelijk is of de accommodatie verhuurt wordt via een particulier of een bedrijf. Of het ook duidelijk moet zijn dat een bedrijf namens een particulier verhuurt, is nog niet bekend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *