Amsterdam slordig met gegevens klagers 30 nachten limiet

Verhuur van je woning in Amsterdam via Airbnb is bij veel mensen populair. Dat de maximale verhuurperiode is verkort van 60 naar 30 nachten werd dan ook niet warm onthaald bij veel huurders. Er zijn hier veel klachten binnengekomen bij gemeente Amsterdam. Wie hierover heeft geklaagd? Dat kon je gewoon op de website van Amsterdam lezen.

Naam, adres en telefoonnummer

De gemeente Amsterdam had op haar website gegevens van inwoners die ‘anoniem’ een klacht hadden ingediend over het verkorten van de verhuurperiode geplaatst. Helaas waren deze niet voldoende onherkenbaar gemaakt. Hierdoor waren namen, adressen en zelfs telefoonnummers zichtbaar. Er was een zwart balkje over de gegevens gezet. Echter kon de tekst die achter het balkje stond gewoon geselecteerd en gekopieerd worden.

Boos en gekwetst door de gemeente

Je zou verwachten dat een gemeente zorgvuldig met je gegevens omgaat. Inwoners die het niet eens waren met het besluit om Airbnb verhuur van 60 naar 30 nachten te verkorten zijn boos op de gemeente. ‘Ik vind het heel idioot’, zegt een van hen tegen AT5. ‘Ik wil bij mijn omgeving en werk niet bekend staan als protesteerder. Ik ga ervan uit dat als de gemeente zegt dat het geheim blijft, dat dat dan ook zo is. Ze moeten het niet beloven als ze het niet doen.’

Naast de gegevens stonden er ook persoonlijke verhalen van de inwoners op deze pagina. Bijvoorbeeld dat het ‘in deze tijd enorm lastig is je hoofd financieel boven water te houden’ of dat de kosten van het verbeteren van je woning nu niet meer terug verdiend kan worden via Airbnb. Zeker het feit dat ook de persoonlijke verhalen leesbaar waren, is kwetsend voor de gedupeerde.

Onprofessioneel

Data-analyst Nico van Gog zag dat het zwarte blokje anders gekaderd was dan de tekst. Erg onprofessioneel van de gemeente, aldus Van Gog. ‘Het gevaar kan zijn dat adressen van mensen die bijvoorbeeld twitteren uitlekken. En zeker de gemeente heeft een voorbeeldfunctie als het om privacy gaat.’

Hoe dit heeft kunnen gebeuren is niet bekend. Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam gaf aan de situatie ‘heel vervelend’ te vinden. De gemeente heeft het document tijdelijk van de site gehaald en heeft beloofd om deze weer terug te zetten, maar dan wel onherkenbaar. Of er misbruik van de gegevens is gemaakt, is niet bekend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *